Natka pietruszki to jeden z tych dodatków, bez których zdrowa dieta nie może się obejść. Ta aromatyczna i smaczna przyprawa, kojarzona przede wszystkim z rosołem, może zaskoczyć nas swą wartością odżywczą oraz rewelacyjnym wpływem na nasz organizm.
Z jakich względów warto po nią sięgać regularnie?
Natka pietruszki jest rewelacyjnym źródłem witaminy A oraz witaminy C, można w niej też znaleźć sporo cynku, żelaza i wapnia. Wszystkie te składniki odżywcze są bardzo ważne, a ich obecność w menu przynosi nam wiele korzyści. Natka pietruszki może nam dzięki temu pomagać w walce z takimi problemami, jak miażdżyca czy choroba niedokrwienna serca, może nas też skuteczniej chronić przed problemami związanymi ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu. Pietruszka obniża ciśnienie krwi, ma rewelacyjny wpływ na nasz układ nerwowy, a przy okazji wspiera nas w walce ze stanami zapalnymi. Natka pietruszki wykazuje też silne właściwości moczopędne, dzięki czemu pomaga nam oczyszczać organizm ze szkodliwych toksyn. Żucie jej liści pomaga z kolei odświezyć oddech, co może stać się cennym wsparciem dla tych osób, którym przykry zapach z ust poważnie utrudnia życie. Natka pietruszki może stać się też sojuszniczką wszystkich tych kobiet, które mają problemy z bolesnym miesiączkowaniem i szukają dodatkowego wsparcia w walce z tym problemem.
Soki i koktajle
Powodów, dla których warto włączyć pietruszkę do swej diety, jest wiele. Jak to zrobić? Wbrew pozorom pietruszkę można wykorzystać nie tylko podczas gotowania rosołu. Obecność natki pietruszki coraz częściej uwzględnbiają przepisy na warzywne soki i koktajle, wiadomo też że może się ona stać wspaniałym dodatkiem do wielu surówek i sałatek. Kanapki z pietruszką, masło lub twarożek z takim dodatkiem – oto wybrane propozycje, z których warto skorzystać.